Voorzitter

vrijdag 14 juni 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Voorzitter

De voorzitter van de Eerste Kamer is opgestapt. Dat is heel verstandig. Niet zozeer om de affaire zelf, als wel om te voorkomen dat de rel nog verder wordt uitvergroot dan nu al het geval is.

Er moest een ‘commissie van in- en uitgeleide’ komen voor de inhuldiging van de nieuwe koning en die zou bestaan uit Kamerleden. Meneer De Graaf zou hebben gemanipuleerd om te bereiken dat de heer Wilders niet in de commissie zou komen. Het zou een rare figuur zijn geweest om Wilders, die tegen het Koningshuis is, in de buurt van de koning en koningin te hebben zien paraderen.

Eenmaal beland in een netelige positie, zoals de heer De Graaf, gaat het om een zorgvuldige beoordeling van alle feiten en overwegingen. Als eerste: hoe is het gegaan? Stel, puur voor jezelf, vast hoe je hebt gedacht en gehandeld en houd dat nog eens tegen het licht. Kom je, bij nader inzien, tot de conclusie dat je fout gedacht en gehandeld hebt dan is het klaar: opstappen. Twee: schat de commotie in. De media verkeren in komkommertijd, dus dat zit niet mee. Daarna is het een vraag of door jouw toedoen het aanzien van het ambt te zeer ter discussie komt te staan. Dat moet je niet willen. Is daarvan toch sprake dan is de conclusie al duidelijk.

Volksvertegenwoordigers kunnen maar één ding doen en dat is de keus van de kiezer respecteren en zorgen dat daaraan niet getornd wordt. Hoe tegenstrijdig in dit geval het beeld misschien zou zijn geweest: Wilders in het comité van in- en uitgeleide. Maar hoe erg is dat? Er zijn heel wat grotere zaken die aandacht vragen en veel belangrijker zijn. Bovendien, de kans lijkt me groot dat Wilders zelf voor de eer zou hebben bedankt!

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht