Voedselketens

maandag 25 maart 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Voedselketens

Verhalen over paardenvlees als rundvlees en waar dat vlees vandaan komt, drukten ons weer met de neus op de feiten. Dat wekt een gevoel van onmacht over alle ongein die aan lange voedselketens kleeft. Ik lette dit weekend extra op. Ik kocht: (nieuwe) aardappelen uit Marokko, asperges uit Peru, sperziebonen uit Egypte, broccoli en courgettes uit Spanje, kiwi’s uit Australië. Van de bloemkool weet ik het niet, wellicht komt die uit eigen land. Exotisch fruit, de naam zegt het, komt het meest uit Aziatische landen.

Zaterdag maakte ik een presentatie mee van een ‘stadsboer’. Hij verbouwt, zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, een variëteit van groenten, kruiden en bloemen die worden afgenomen door abonneehouders die vooraf daarvoor betalen. De abonneehouder moet de groenten zelf van het land komen halen. Het concept komt mij om veel redenen erg sympathiek over. De voedselketen is superkort, bij wijze van spreken op fietsafstand. Er ligt kleinschalig ondernemerschap aan ten grondslag; de boer verdient er zijn kost mee, al is het geen vetpot. De boer werkt biologisch en kent de geschikte combinaties van planten, kruiden en bloemen waardoor de natuur haar werk goed doet en dat vrijwaart de consumerende gebruiker van chemische, mogelijk schadelijke, middelen.

Wat een contrast en welk een dilemma! Alleen al het verschil in vervoersafstanden en -kosten. Gekeken naar milieubelasting is zo klaar als een klontje wat het beste is. Maar lastig is de consequenties voor werkgelegenheid in de vervoerssector te overzien. Evenals de gevolgen voor jonge en kwetsbare economieën in Zuid-Europese en verre landen. En… wat korte voedselketens betekenen voor marktkooplui? Een veelomvattend vraagstuk om de week mee te beginnen.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht