Twitter

woensdag 24 april 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Twitter

Op de radio hoorde ik dat Twitter blijkbaar veel meer gebruikt wordt voor het ventileren van zuur, dan van zoet. Dat verwonderde me niks. Zoals we al lang van ‘gewone’ media weten is dat zij goed nieuws geen nieuws vinden. Alleen als kritiek kan losbarsten of redenen aanwezig zijn om iemand het vuur na aan de schenen te leggen, dan komen ze in beweging. Overigens dan nog alleen maar als het alledaagse niveau van akkefietjes wordt ontstegen.

Wat Nederlanders kenmerkt is het zeiken op alles om niets. Tekst van Guus Meeuwis in zijn mooie lied ‘Brabant’. Treffender is het niet te zeggen. Bij dat zeuren komt nog iets anders. Nederlanders, dus niet alleen Brabanders, hechten enorm aan hun eigen mening. Een veelheid van al gegeven meningen verhindert meestal niet dat je het ook zelf nog eens wilt zeggen of intikken, met eigen woorden en tekens.

Twitter faciliteert ‘het zeiken op alles om niets’ uitstekend. Ik herken de drijfveren om je eigen tweet de ether in te sturen en zie daarenboven dat relatief weinig geretweet wordt. Bijvoorbeeld om iemands mening te onderstrepen of te melden dat de ander iets uitstekend heeft weten te verwoorden.

Persoonlijk herken ik me niet in het gesignaleerde beeld. Twitter is goed te gebruiken om meningen en oordelen te geven. Zeker! Maar ook voor aanzetjes ter overdenking en om waardering uit te drukken. Het stelt me gerust dat ik een boel voorbeelden daarvan heb. Twitter is een heerlijk medium omdat iedereen gelijk is, gelijk behandeld wordt (140 tekens) en omdat het prikkelt tot actieve inbreng en deelname. Een overdosis azijn nemen we maar op de koop toe.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht