Retentie

woensdag 12 juni 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Retentie

Je leert geregeld nieuwe woorden, zeker door het gebruik van internet, maar ook onder invloed van de politiek en het openbaar bestuur. Lang geleden kwam ik het woord ‘retentiegebied’ tegen. Dat zijn gebieden die langs rivieren liggen en bedoeld zijn om bij hoog water in de rivier een deel daarvan op te vangen. De uiterwaarden zijn dan al in beslag genomen. Ze hebben dus een functie in extreme omstandigheden.

In Duitsland en Tsjechië is een fikse strijd tegen hoog water gaande. De schade die aan de Duitse economie is toegebracht wordt geschat op 12 miljard. Hoe je zoiets berekent is mij een raadsel, maar in de kranten staat het. Verzekeraars en overheden zijn vermoedelijk het meest de klos.

In Nederland hebben we ons portie overstromingen eerder gehad. 1953 Natuurlijk, maar ook later in de Betuwe en in Limburg. Deze nood gaf een ongekende impuls aan onze innovatiekracht. Nederland is, zelfs internationaal gezien, gezaghebbend in de ontwikkeling en aanleg van waterbouwkundige werken. De Oosterscheldekering is een huzarenstukje, maar er is veel meer dat nodig is om droge voeten te hebben en te houden. Daarbij moeten we nog eens bedenken dat een groot deel van Nederland beneden het Normaal Amsterdams Peil ligt.

We moeten structureel investeren in beschermingsprogramma’s om het wassende water te beheren en beheersen. Je zou verwachten dat in Duitsland genoeg vooruitziende blik aanwezig was geweest om de huidige ellende te voorkomen. Het huidige signaal is duidelijk en zal aansporen tot investeren in omvangrijke waterbouwkundige infrastructuur. Daar zal de aanleg van retentiegebieden wel deel van uitmaken.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht