Onweer

dinsdag 6 augustus 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Onweer

Gisteravond en vannacht had Noord-Nederland het zwaar te verduren. Onweersbuien en blikseminslagen trokken een spoor van vernieling op campings en aan huizen. Een meisje van zeven bleef dood door de val van een boom op de camper waarin ze lag te slapen. Vreselijk.

Onweer is niet fijn. Als kind al leerden we er bang voor te zijn. Angst moest in dit geval een goede raadgever zijn, namelijk: wees voorzichtig. Onder die noemer vielen alle aanwijzingen die we kregen. Nooit schuilen onder een boom. Er is een kans dat daarop de bliksem inslaat en dan ben je er geweest. Koeien doen het wel maar die bewijzen daarmee dat ze geen verstand hebben. Onder de kerktoren kun je wel een schuilplaatsje zoeken. Standaard stonden daarop immers bliksemafleiders. Ramen en gordijnen dicht en niet naar de bliksem kijken. Dat kon worden opgevat als de goden verzoeken en dat moest stellig worden ontraden. Er zou een vuurbol kunnen verschijnen die door het hele huis vernielingen aanricht en dan weer verdwijnt. Bij ernstige onweersbuien mochten we uit bed komen en beneden zijn. Een logische faciliteit bij zoveel aangeprate angst.

Ik herinner me ook nare verhalen van niet eens zo lang geleden. Bijvoorbeeld van een collega die met zijn gezin een weekendje ging kamperen. Na een hete en benauwde dag ging het onweren. De bliksem sloeg in, naar zijn zeggen, waarna de campingbaas hem en al zijn andere gasten instrueerde in hun auto’s te gaan zitten. Op vier rubber banden blijk je veilig(er). Eenmaal daarin gezeten mag je hopen en, voor wie denkt dat het helpt, bidden dat niet een omgewaaide boom op jouw auto belandt.

We leven met dit type verhalen, maar één ding valt me op. Mijn herinnering zegt dat onweersbuien geleidelijk kwamen en zo ook weer de aftocht bliezen. Een graadmeter van heftigheid was het tellen van de seconden tussen bliksem en donder. Hoe minder tijd daartussen, hoe nabijer de bui, hoe meer het oppassen geblazen was. Al jaren echter valt het me op dat dit nu anders is. Gisteravond ook weer. Voor het eerst zag ik een bliksemflits en boemmmmmmmmmm, zowat op hetzelfde moment volgde de donderslag. Onweersbuien melden zich ineens en in alle heftigheid. We hoeven niet meer te tellen en ik geloof dat ze ook weer vlot verder trekken. De regenbui bleef gisteren wel, maar die was welkom.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht