Obesitas

vrijdag 10 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Obesitas

Als de zon meer gaat schijnen en mensen in zomerse kledij over straat gaan, kan het je niet ontgaan: obesitas is zichtbaar een probleem. De berichten daarover worden steeds alarmerender, zeker doordat blijkt dat jonge kinderen vaak al te dik zijn. Het is huiveringwekkend te moeten begrijpen dat in de wereld de problemen van overvoeding die van ondervoeding overvleugelen. Het gaat niet zozeer om het overgewicht zelf, als wel om de gezondheidsrisico’s die daaruit voortkomen, zoals hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en gewrichtsaandoeningen.

Ik begrijp het toch goed dat het veelal gaat om suikers en vetten die beide in te hoge doseringen worden verorberd. Gevoegd bij te weinig lichaamsbeweging en je raakt in een verkeerd patroon. Uit wat ik erover lees en hoor, ontleen ik twee waarnemingen die tegenover elkaar staan. Eén is de eenvoudige kant: betere voeding, meer bewegen, alle informatie daarover verzamelen en gewoon doen. Deze stelling raakt meteen de moeilijke kant, namelijk de vereiste verandering van gedrag: meer aandacht schenken aan het bereiden van de maaltijden en aan het inkopen van ingrediënten. Meer tijd uittrekken voor fitness of andere vormen van lichaamsbeweging.

Nog moeilijker is de categorie oorzaken die te maken heeft met wat een mens allemaal aan zijn hoofd kan hebben in de vorm van frustraties. Overdadig eten is blijkbaar een makkelijke manier om die af te reageren. Zo bezien is toenemende zwaarlijvigheid een uitdrukking van misvormde welvaart. Velen piekeren zich suf over manieren om daaraan een halt toe te roepen; van verzekeraars tot patiëntenverenigingen, van huisartsen tot opvoedkundigen. Ik ben er niet optimistisch over. Obesitas raakt leefstijlen en leefpatronen, raakt fricties in mensen zelf, in families en andere sociale verbanden. Altijd nog is een norm dat we ons niet begeven in het privédomein van burgers, maar daar wringt wel de schoen. De consequenties komen immers evident tot uiting in de kosten van de gezondheidszorg. En die dragen we allemaal.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht