Natuur

vrijdag 2 augustus 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Natuur

De natuur biedt van alles. In veel gevallen heeft de mens op de werking van de natuur ingegrepen, maar natuurlandschappen scheppen toch een beeld van onafhankelijkheid, gezondheid en weldaad. Zeker in vakanties trekken mensen er massaal op uit om van de natuur te genieten. De een houdt van berglandschappen; de uitzichten, de lange wandelingen of om de bergen te beklimmen. De ander prefereert zee en stand. Kamperen is een manier van leven die je wat dichter bij de natuur brengt. Direct al, door de ligging van campings, maar ook indirect doordat de neiging bestaat om op de fiets te stappen en de natuur op te zoeken. De tochten door bossen en langs wateren zijn geliefd.

Ik zou kunnen uitweiden over de functionaliteit van de natuur, zoals het gebruik van moeder aarde voor land- en tuinbouw. Uitgestrekte goudgele graanvelden,waarvan ons brood wordt gebakken, zijn een lust voor het oog. Hetzelfde geldt voor volle akkers met zonnebloemen, waarvan de pitten worden gebruikt om er olie uit te winnen.

Maar de natuur biedt in het alledaagse leven ook nare dingen, waarvan je vooral last hebt en weinig merkbaar voordeel. Onkruid bijvoorbeeld. Het is er altijd. Je hebt het amper gewied of het gras tussen de stenen, zevenblad, haagwinde en andere rommel tussen het plantgoed duikt weer op.
Mierenkolonies vind ik ook niet fijn. Vooral met warm weer, zoals nu, neemt het aantal zienderogen toe. Mijn zwager ging ze laatst met vuur te lijf. Hij pakte een gasbrander uit de schuur en roosterde ze en masse, inclusief de eitjes. Dat luchtte even op, maar nooit voorgoed. Elders komen ze wel weer, zelfs bij hem. Fruitvliegjes, daar ben ik ook geen fan van. In warme zomers melden ze zich. Voordeel is dat als het wat kouder wordt, ze vanzelf weer opkrassen.

Hoog op ladder van ergernissen prijken bij mij de slakken. Vieze beesten en, net als de mieren, onuitroeibaar. Soms kruipen ze naar binnen, waar ze een slijmspoor trekken. Steeds denk ik: dat ik dat beest niet eerder gezien heb. Smerige dingen zijn het. Maar er is hoop. Je kunt voorkomen dat ze je planten beschadigen door ze met bier te verzamelen. Ze blijken op de geur van bier af te komen. Uit mijn koker zal het nooit komen om daarvan een mogelijk aantrekkelijk gerecht te maken.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht