Matthäus masterclass

woensdag 20 maart 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Matthäus masterclass

De EO maakt de Matthäus masterclass al vele jaren. De formule is dat artiesten/bekende Nederlanders meewerken aan een masterclass. Ze wagen zich, onder deskundige leiding, aan een fragment van de Matthäus passion. De apotheose is een opvoering. Ik keek er geregeld naar. Herinner me bijvoorbeeld Anthony Kamerling die zijn best deed om het Erbarme dich te vertolken. Dat viel hem niet mee. Maar hij deed het! Een dierbare herinnering aan een talentvolle man die later een punt zette achter zijn leven. Om zijn lijden.

De Matthäus geniet in Nederland bijzondere populariteit. Vaak vroeg ik me af hoe dat komt. Het kan niet alleen om de muziek zijn. Die is zonder enige twijfel van monumentale klasse. Maar er is meer. Mijn hypothese is dat de paastijd de bundeling is van velerlei gevoeligheden. Zoals de beleving van het lijden, het intense verdriet, maar meer nog de overstijging daarvan in geloof, hoop en liefde. De begroeting van het voorjaar, het lengen der dagen, de groene levenskracht die de natuur in petto heeft, het prille zonlicht, de frisse geuren. Dat alles balt zich samen. Het is de muziek die de complexiteit van die gevoeligheden uitdrukt.

Ik heb een zwak voor de EO-masterclass, omdat ik toejuich dat zo veel mogelijk mensen de symbiose opsnuiven van de symbolen en betekenissen van het lijdensverhaal en de magistrale muzikale beleving daarvan die Bach ons allen heeft geschonken. Er kan geen ander advies zijn dan: neem de tijd voor deze passie, lees erover en open uw ziel voor deze ongekende verrijking.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht