Markt

vrijdag 16 augustus 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Markt

Op de markt gebeurt in het klein wat op landelijke, Europese en wereldschaal in het groot gebeurt. Het is een kwestie van goed kijken, luisteren en redeneren.

De kippenboer betrok kant en klare producten, zoals kipschnitzels, van een handelaar die niet kon uitleggen waar het vlees vandaan kwam. In de tijd dat paardenvlees voor wat anders werd verkocht, kreeg hij vragen van klanten. ‘Weet u wel zeker dat dit kip is?’ Twijfel kon hij niet gebruiken en daarom besloot hij radicaal alles zelf te gaan maken. Waar hij het vlees van betrekt weet hij maar al te goed en de receptuur van alle gehaktballen, schnitzels, hamburgers die nu in zijn schalen liggen, heeft ie zelf bedacht en de producten zelf bereid. Het vertrouwen van de klant is onnoemelijk belangrijk en kwaliteit moet boven elke twijfel zijn verheven.

Tussen verkooppunten van groenten en fruit neemt de concurrentie toe. In een paar jaar kregen nieuwkomers een standplaats. De één profileerde zich met mooie uitstalling en veel geluid: de marktkoopman prijst zijn waren aan. De ander is een prijsvechter. Zijn assortiment is beperkt maar wat ie heeft is opmerkelijk goedkoop. De derde is het oude vertrouwde adres. Iemand die zijn klanten bij naam en toenaam kent. Zo hoorde ik hem vragen: ‘Mevrouw, kan het zijn dat ik u al een tijdje niet getroffen heb?’ Het is een man die communicatief sterk is en veel humor heeft. Op een regenachtige dag, toen er weinig aanloop was, vroeg hij: ‘Meneer, doet u mee met de actie red de marktkoopman, twee voor de prijs van één.’ Ik doe natuurlijk mee.

Nog het meest wezenlijke van de markt is dat de kooplui er van bestaan. Alles draait om hun eigen geld, hun eigen investeringen, hun eigen in- en verkoop, hun eigen winst en verlies, hun eigen gevoeligheid om de concurrentie aan te gaan en aan te kunnen en niet te vergeten hun eigen risico. Veelal zijn het familiebedrijfjes. Het is niet raar dat familiebedrijven het, ondanks economische tegenspoed, nog vaak goed doen. Omdat het gaat om hun eigen huid en haar!

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht