Knoflook

woensdag 22 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Knoflook

Knoflook is uit onze keuken niet weg te denken. Evenmin uit het kant en klare voedsel dat in flessen, potten, knijpbussen, zakken en blikken zit. Nieuwe toepassingen zijn zwarte en gepofte knoflook. De zwarte soort ontstaat door fermentatie (gisting) en resulteert in een milde en zoete smaak. Meegenomen is dat de geur verdwijnt. Het product is nog niet makkelijk te verkrijgen. Gepofte knoflook krijg je na sterke verhitting in de oven, zonder water of olie toe te voegen. De smaak wordt daardoor nootachtig.

De heilzame werking schijnt enorm te zijn. Knoflook is cholesterolverlagend, bestrijdt infecties, verlaagt de bloeddruk, verhoogt de algehele weerstand . Het is een belangrijke bron van vitamines en het bevat belangrijke mineralen. Ook is het een goede bron van antioxidanten. Kortom knoflook is voor alles goed. Behalve voor de pregnante mondgeur. Maar een kniesoor die daarop let. Naarmate meer mensen knoflook eten, valt dat minder op.

Eenmaal in de keuken, bij het bereiden van gerechten, word ik voorzichtig. Knoflook past in tal van gerechten, maar mijn mening is: nooit overdadig. Want dan blijft van de smaak van andere ingredi├źnten niets over. Soms ga ik zover dat ik een teentje alleen meebak in het gerecht dat ik maak. Eenmaal klaar haal ik het er weer uit. Dit in tegenstelling tot wat ik anderen vaak zie doen. Hele knollen moeten eraan geloven, tenen worden leeg geknepen alsof het een lust is. Niet alleen het gerecht staat er dan bol van, maar de geur in het hele raakt ervan doordesemd. Te veel is zelden goed. In mijn recepten passen zwarte en gepofte knoflook het best. Mijn devies is: de smaak moet meekomen.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht