Klikken

maandag 24 juni 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Klikken

Klikken is iets verklappen en gelijktijdig enige minachting uitdrukken jegens een persoon of personen die daardoor in de kijker komen staan. Je komt het woord niet vaak meer tegen. Ik denk dat het hoort of hoorde bij de kinderleeftijd. Klikkers zenden een dubbele boodschap uit, namelijk wat en wie? Ze brengen iets aan dat niet was bedoeld om bekend te worden. Dat hoeft op zich bepaald niet fout te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld aanbrengen dat een leerling bij voortduring wordt gepest door een andere leerling (wat?). Maak dat vooral bekend, zou ik zeggen. De leerling die pest (wie?) kan vervolgens terecht de wrange vluchten plukken.

Er is onmiskenbaar verwantschap tussen klikken en klokkenluiden. Edward Snowden (1983) maakte wereldkundig dat de National Security Agency wereldwijd de communicatie die op internet en per telefoon plaatsvindt verzamelt en in de gaten houdt. Geen kleinigheid blijkbaar, want hij beheerst er al een paar weken het nieuws mee. Snowden is inmiddels wereldberoemd, maar heeft daar meer last van dan dat hij er trots op zal zijn. Hij zal nog wel eens achter zijn oren krabben en zich afvragen of dit zo allemaal wel zijn bedoeling was. Maar een weg terug bestaat niet. Inmiddels houdt de wereld zich bezig met Snowden’s vlucht naar een voor hem veiliger oord. Dat helpt om weer eens te zien in welke kampen de wereld is verdeeld.

Uit alles blijkt dat de Britse en Amerikaanse overheid niet blij zijn en de zaak zeer hoog opvatten. Of het nu klokkenluiden heet of klikken; dat zal ze worst wezen.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht