Klant

woensdag 26 juni 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Klant

Commerciële ondernemingen zijn in de markt actief om omzet te genereren. In hun omzet zit, als ze het goed doen, een winstmarge. Winst wordt gebruikt voor aandeelhouders en voor investeringen in de onderneming, bijvoorbeeld in nieuwe producten.

Speelt de klant ook een rol? Welzeker, want zonder klanten is er geen handel. Een sterke positie dus. Toch ligt dit iets minder eenvoudig dan het lijkt. Klanten moeten afgaan op wat de aanbieder van producten en diensten belooft. Zij moeten kunnen vertrouwen op eerlijke voorlichting. Immers, wie zich belazerd voelt zal de volgende keer zijn heil elders zoeken. Zo mooi gaat het niet altijd. Meerdere consumentenprogramma’s op tv danken hun bestaan en kijkcijfers aan allerlei ondeugdelijke praktijken. Die worden breed uitgemeten waarna woordvoerders er de gelegenheid krijgen om hun spijt te betuigen en beterschap te beloven.

De Europese Commissie laat weten dat de internetsnelheid in Nederland langzamer is dan overeen is gekomen. Langzamer dus dan waarvoor we betalen. De grote aanbieders beloven onmiddellijk beterschap. Ze zeggen de klanten voortaan betere voorlichting te zullen geven.

Aegon leed 14 juni een gevoelige nederlaag door een uitspraak van de Hoge Raad over de woekerpolis Koersplan. Hetzelfde laken een pak. Onvolledige, of zelfs valse voorlichting. Het is stuitend te lezen wat individuele klanten is aangedaan. Ook door verzekeraars die als betrouwbaar te boek stonden.

Spreekwoordelijk gezien is de klant koning, maar die moet er heel wat voor over hebben om zeker te weten dat hij een goede keus maakt. En helemaal als misleiding later blijkt en hij zijn recht juridisch moet zien te halen.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht