Henk

donderdag 9 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Henk

Op Hemelvaartsdag is in Leeuwarden de bloemenmarkt. De naam dekt de lading niet, want er zijn ook kamerplanten, vaste tuinplanten, kruiden, groenten en fruit. De markt is vlakbij mijn huis. Al zo lang ik in de stad woon, breng ik er een bezoekje. Ik heb wel iets met markten. Op een keer bleef ik staan bij de plaats waar Henk zijn planten had uitgestald. Varens, alleen maar varens. Als je daar eenmaal stilstaat kan Henk’s passie je niet ontgaan. Hij vertelt, legt uit, licht toe, beveelt aan, verkoopt, geeft korting. Aan één stuk door. Prachtig om te zien en te horen. Alle moeilijke namen komen voorbij: de Blechnum Spicant (de dubbelloof), de Nephrolepis Exalta (krulvaren), de Phlebodium aureum (eikvaren) en veel meer . Henk heeft ze allemaal paraat. Hij vertelt over hoe ze groeien: over bladeren als een olifantenslurf, over hoe het blad zich omhoog krult langs een centrale ‘as’, over de kleur van de bladeren: van helgroen tot donker, met rode, grijze en oranje accenten. In de zon of in de schaduw? Of iets daar tussenin. Over de grondsoort die het meest geschikt is. Henk weet het allemaal.

Zijn passie werkte aanstekelijk want elk jaar kocht ik een aantal. Ik heb een patiotuin en die staat inmiddels vol varens, alleen maar varens. Door elkaar heen en ze worden elk jaar steviger en hoger. Ik vind ze mooi.

Enkele jaren geleden liet Henk het al weten. Hij overwoog te stoppen om op markten te staan. Hij deed het er maar bij en, zoals vaker gebeurt met hobby’s, het liep uit de hand. De verhalen klinken bekend in de oren. Vooral over het thuisfront dat niet blij is en een halt toeroept. Ik zei: maar zonder jou gaat het hier niet door. Henk bleef nog. Tot dit jaar. Ik zocht en zocht, maar vond hem niet. De bloemenmarkt heeft een andere plaats gekregen in de binnenstad. Het is er druk, als altijd. Maar zonder Henk, wat jammer is. Maar zover ik kon ontdekken ook geen vervangende varenverkoper. Dubbel jammer!

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht