Geluk

woensdag 29 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Geluk

Gisteren kondigde de minister van financiën nieuwe bezuinigingen aan. Het gaat weer om miljarden; ik hoorde bedragen tussen 4 en 6 miljard. Ander binnenlands nieuws is dat Nederland in de top tien van gelukkigste landen ter wereld staat, althans volgens een lijst van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Laten we voor het gemak eens denken dat deze twee berichten samenhang vertonen.

Ik las boeken van meerdere auteurs die zich bezig hielden met de opmerkelijke tegenstelling tussen opwekkende feiten over hoe goed we het in Nederland met elkaar hebben en de haaks daarop staande tekens van onbehagen en afkeer die veel landgenoten vertonen. Geluk kan het woord zijn voor een bereikt niveau van welvaart: een zeker geheel van materiële voorzieningen, van de gezondheidszorg tot de sociale wetten, van de rechtsbescherming tot fraaie rijkswegen. Wie niets te wensen overhoudt, vervalt mogelijk in verveling en vervlakking.

Maar inmiddels dreigt iets anders. Nog weer meer bezuinigen in een land waar van consumptieve groei al tijden geen sprake is en waar de werkloosheid stijgt. Het is niet meer voor te stellen hoe dat moet. Het land is bezuinigingsmurw en het lijkt mij onmogelijk om er in de bekende poldercultuur uit te komen.

Geluk is te beleven over waar we nu staan en de manier waarop we die ‘staat van geluk’ hebben weten te bereiken. Maar wat is dat waard als intussen dreiging en onzekerheid toenemen. Over een baan bijvoorbeeld, over inkomen, over pensioen, over de mogelijkheden voor kinderen om een goed leven op te bouwen. Wat is geluk waard als ondertussen de ene onheilstijding de andere opvolgt? Als deze is gebouwd op drijfzand. Geluk is bovendien broos als de onmacht groeit over hoe je het in stand kunt houden.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht