Geld uit de muur

vrijdag 22 maart 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Geld uit de muur

Deze week ging het in de media vaak over geld uit de muur. Cyprus verkeert in nood en heeft EU-steun nodig. Zo lang het land niet aan de voorwaarden voldoet, zijn de banken dicht en doen de geldautomaten aan een werkonderbreking. Ik probeer me voor te stellen wat dat voor de Cyprioten betekent. Het lijkt me heftig. Een inbreuk op je privéhuishouding en een immense deuk in het vertrouwen dat burgers daar zullen hebben in de banken. Ook de overheid en de Europese Unie zullen daar enorm onder te lijden hebben. En dan druk ik me voorzichtig en netjes uit. Dit is het gevaarlijkst, want het populisme vindt daar het makkelijkst een voedingsbodem.

In Nederland blijken de geldautomaten minder te worden bezocht. Banken kondigen daarom aan dat een aantal gaat verdwijnen. We betalen blijkbaar steeds minder met contant geld. Ik geloof dat wel. Met het pinnen in winkels zijn we al lange tijd vertrouwd. En de opkomst van mobiele pinautomaten in de horeca reduceert de behoefte aan kasgeld verder. Straks kun je ook nog met je mobieltje afrekenen.

Niettemin heb ik de neiging een beetje tegen te stribbelen. Een geldautomaat bezoeken zit in mijn routine. Sinds jaar en dag bezoek ik de markt en daar geef ik er de voorkeur aan om aardappelen, groenten, fruit, kip, eieren en noten contant af te rekenen, ook al bieden sommige marktkooplui de mogelijkheid om te pinnen.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht