Gedoe

maandag 29 juli 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Gedoe

Eind vorige week besloten KNSB en NOC*NSF de status van…, ja van wat eigenlijk, voorlopig te gunnen aan Icedome Almere. De voorlopige gunning houdt in dat genoemde partijen gezamenlijk de plannen verder gaan uitwerken. Dit besluit werd bespoedigd door een gerechtelijke uitspraak die resulteerde uit een kort geding. Het gedoe, dat er al was, belandde daarmee in een nieuwe fase. Heerenveen en Zoetermeer krijgen een week de tijd om beroep aan te tekenen.

Het vergt wat tijd maar dan wordt een beetje duidelijker waar het om gaat. Twee dingen. De bedoeling is dat in Nederland één accommodatie beschikbaar is voor topsporttraining. Niet alleen voor het schaatsen op de lange baan, ook voor kunstrijden, shorttrack en wat je verder op een ijsbaan al niet kunt doen. Daarnaast verwerft de gekozen accommodatie per jaar zegge en schrijven één internationale wedstrijd die de ISU aan Nederland toewijst.

Voor Heerenveen is het genomen besluit pijnlijk. Het stuit op een traditie die inhoudt dat schaatsen bij Friesland hoort. Tweede argument is dat er al jaren in het sportstadimago en in de benodigde voorzieningen en infrastructuur voor professionele sportbeoefening is geïnvesteerd. Het is inmiddels een van de weinige specialisaties waar Friesland mee voor de dag kan en wil komen. Het rendement van die al gepleegde investeringen staat op het spel.

De gotspe van de week kwam uit de mond van Doekle Terpstra, voorzitter van de KNSB. Hij zegt te hopen dat alle drie de plannen worden gerealiseerd. Goed voor de schaatssport in Nederland en de internationale profilering daarvan. Als dat werkelijk gaat gebeuren dan wacht op termijn maar één ding: drie onmogelijke exploitaties. Om alsdan te voorkomen dat drie ijspaleizen naar de filistijnen gaan, wacht maar één oplossing: staatssteun. Het is een manier om er op vooruit te lopen dat de Europese Unie tegen die tijd niet meer bestaat of niet meer de positie heeft om het te beletten.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht