Examens

vrijdag 14 juni 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Examens

Knoeien met examens. Het onderwerp is al een paar weken niet uit de media weg te denken. Inmiddels bestaat de blootgelegde fraude uit meerdere toepassingen. Toen werd ontdekt dat het examen Frans op ruime schaal te koop was, werd besloten in het hele land een vervangend examen af te nemen. Later bleek een verdergaande kwestie, namelijk dat de examens voor alle vakken waren ontvreemd. De bron werd gevonden in dezelfde Rotterdamse school. De derde categorie werd woensdagavond in Knevel & Van den Brink uitgelegd.

Als het examen is afgenomen is eerst de eigen docent aan zet. Die kijkt het werk na. Daarna is er een tweede persoon, een docent van een andere school, die de correctie beoordeelt. Over een mogelijk verschil van bevindingen kan worden overlegd. Een (uiteindelijk) toegekend cijfer is het resultaat. Zo gaat het ongeveer.

Er is sprake van fraude als de eigen docent bewust manipuleert om een hoger cijfer dan reëel is toe te kennen. De tweede persoon kan de neiging hebben dat door de vingers te zien of ziet de manipulaties, vooral door tijdsdruk, over het hoofd. Voor de bestrijding van deze vorm van fraude lijkt het me sowieso beter dat de volgorde van beoordeling wordt omgedraaid. Eerst zou de buitenstaander het werk moeten nakijken en beoordelen op basis van de gegeven instructies. Daarna toetst de eigen docent of dat goed is verlopen.

De waarde van landelijke examens ligt in de normering van het te bereiken kennisniveau en in de objectieve manier waarop het resultaat, namelijk wat de leerling ervan maakt, wordt vastgesteld. Je kunt er donder op zeggen dat de protocollen voor ontvangst en opslag van examens worden aangescherpt. Hopelijk ook voor het verbeteren van de objectiviteit van de beoordeling. Incidenten kunnen nut hebben!

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht