Courgette

maandag 8 april 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Courgette

Ik weet niet hoe lang we in Nederland al courgettes hebben op de markt en in de groentenwinkel. Ik herinner me nog dat in de beginjaren soms hele grote exemplaren te koop waren. Snel bleek echter dat die waren doorgeschoten en smakeloos waren. In het begin moest je ontdekken voor welke gerechten het product goed te gebruiken is. In allerlei rode sauzen bijvoorbeeld met gehakt, geschonken op verse pasta. Ook rauw zijn ze goed te eten. Ze horen niet voor niets thuis in de familie van komkommer. Daardoor blijken ze in zeer fijn gesneden blokjes nuttig als garnering. Courgettes zijn een makkelijke groentesoort die prima te gebruiken zijn om er soep van te maken. Van zichzelf is de smaak al prima, maar in de loop van de tijd probeerde ik allerlei combinaties. Met groene asperges bijvoorbeeld, met erwten, met peultjes, met sugarsnaps, met broccoli, met basilicum, met bosselderij. Het is groen wat de klok slaat. Dat zal toeval zijn. Noodzakelijk hulpmiddel is de staafmixer. Nadat de spullen een uur of anderhalf zachtjes op een pitje hebben gestaan, vermaalt die alles tot een gebonden soep. Voor de basilicum geldt dit niet. Die mix je op het laatst rauw er doorheen.

Vegetariërs zijn er zo al tevreden mee, maar anderen vragen om een toevoeging. Mijn bevinding en mening is dat blokjes of snippers zalm bij de meeste combinaties goed blijkt te passen. In een beperkt aantal doen gehaktballetjes het ook prima.

Ervaring met gele courgettes heb ik niet. Op de markten die ik bezoek, tref ik ze nooit aan. Hoe komt dat eigenlijk? Zodra die makkelijker te bekomen zijn, ga ik vanzelf wel weer op zoek naar aantrekkelijke combinatiemogelijkheden.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht