Blok

woensdag 14 augustus 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Blok

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam vandaag met cijfers en, je kon de klok er al op gelijk zetten, in mineur. De Nederlandse economie blijft krimpen, de werkloosheid blijft oplopen, investeringen blijven dalen en de huishoudens blijven minder consumeren. Het is dat de zon nog af en toe schijnt, anders zou het gros van de Nederlanders in het kielzog van de economie in een algehele en diepe depressie belanden. Eentje waar geen medicijnen voor zijn.

In vergelijking tot de Europese Gemeenschap als geheel en de meeste omliggende landen, doet Nederland het slecht. Dat kan liggen aan het regeringsbeleid, maar dat is vooralsnog iets te makkelijk. In Nederland ligt volgens mij de meest ernstige kwestie in het gebied van bouwen en wonen. De waarde van veel woningen moet nog verder ontdaan worden van haar luchtkussen. Daar is aan verbonden dat een boel daarvan een hogere hypotheek heeft, dan ze waard zijn. Iets dat de eigenaar zelf moet oplossen.

Woningcorporaties zijn, door rijksheffingen, nog maar in zeer beperkte mate in staat om te investeren in onderhoud en nieuwbouw. In de ruimte die daardoor ontstaat zijn andere investeerders niet of amper te vinden. Aannemersbedrijven gingen en gaan failliet. Voor alle aanpalende bedrijfssoorten, zoals bijvoorbeeld installatiebedrijven en woninginrichters, die het vliegwiel van een aantrekkende bouwwereld zo broodnodig kunnen gebruiken, vrees ik dezelfde neergang.

Maar wacht eens, we hadden toch voor bouwen en wonen een speciale minister. Zouden we in de huidige omstandigheden niet elke dag van hem moeten horen? Wat doet ie eigenlijk? Hoe heet ie ook alweer? Oh ja…Blok. Nooit eerder bedacht dat hij aan het spreekwoord blok aan het been hebbenzoveel recht doet.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht