Bibliotheek

dinsdag 13 augustus 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Bibliotheek

Onder invloed van bezuinigingen kan je verwachten dat alles ter discussie komt te staan. Over de toekomst van bibliotheken is de fase van zorg en vrees al lang voorbij. Hun lot lijkt beschoren. Deskundigen schatten in dat over een jaar of tien het aantal zal zijn gehalveerd. In de grote steden verdwijnen geleidelijk de vestigingen en blijft één grote centrale bibliotheek over, waarin bovendien nog tal van andere functies zijn ondergebracht.

De bibliotheek heeft een historische plaats ingenomen op het gebied van informatieverspreiding. Lange tijd waren boeken daarvoor het meest geëigende middel. De toegankelijkheid vonden we dermate belangrijk dat voor jongeren de abonnementen gratis waren en voor volwassenen zeer betaalbaar. De bieb voor het lenen van boeken, cd’s en dvd’s; hoe spijtig ook, maar die functie neemt af.

Boeken ondervinden concurrentie van E-books. Die zijn goedkoper dan de gedrukte en gebonden uitvoeringen. Voor het onderwijs hadden we ooit Bulkboek en later Lijsters. Allemaal bedoeld om de kosten te drukken en de toegankelijkheid te optimaliseren. Maar tegen de opmars van internet is dat allemaal niet opgewassen.

Bibliotheek 2.0 heet het nu. Die kun je omschrijven als informatiecentra. Het aandeel van de uitleen van boeken bestaat daarin nog wel, maar dat zal verder teruglopen. Het zijn plaatsen waar de medewerkers behulpzaam zijn om informatie te ontsluiten. De betekenis van stilteplaats is gebleven. Blijkbaar is dat aantrekkelijk voor leerlingen en studenten die willen studeren; er heerst rust maar je bent er tenminste niet alleen. Een smalle basis. De tijd komt dat je bibliotheken alleen nog in grote steden vindt. Zullen we maar denken dat deze conclusie past bij de verdergaande verstedelijking en de toenemende ontvolking van rurale gebieden.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht