Betaald voetbal

woensdag 31 juli 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Betaald voetbal

Er is weer voetbal op tv. De EK voor vrouwen, de wedstrijd om de JC-schaal was afgelopen zondag en gisteravond zond de NOS een wedstrijd uit die in Eindhoven plaatsvond in de voorronden voor de Champions League. Het seizoen betaald voetbal staat op beginnen.

Het betaald voetbal is een stelsel waar onnoemelijk veel geld in omgaat en het is mijn al lang bestaande gedachtegang over waar dat geld vandaan komt die ik vandaag ten beste geef.

De rechten om in voetbalstadions opnamen te maken die, in de vorm van samenvattingen, op televisie worden uitgezonden, worden verhandeld door de voetbalclubs. Dat laten de clubs doen door de KNVB. Het komende seizoen zijn de uitzendrechten nog in handen van de NOS. De NOS is onderdeel van de publieke omroep dat, onder meer, met overheidsmiddelen in stand wordt gehouden. Wie betalen uiteindelijk? U en ik.

Ware liefhebbers van betaald voetbal, ook internationaal, kunnen abonnementen nemen op ‘betaalkanalen’. Nu heet dat nog Eredivisie Live, maar dat wordt binnenkort omgedoopt in Fox Sports. Wie betaalt? De abonneehouder. Daar hoor ik niet bij, maar dat is een detail. Let wel, naast de kabelmaatschappijen zal volgend jaar ook Fox aan het ‘doorgeven’ van voetbalsamenvattingen willen verdienen. Vermoedelijk door meerdere betaalkanalen te introduceren en hogere tarieven te berekenen.

Betaald voetbalorganisaties kunnen niet zonder sponsoren. Sponsorgeld komt grotendeels van commerciële bedrijven. Dat zijn geen filantropische instellingen. Hun kosten worden verdisconteerd in de tarieven voor de producten of diensten die zij leveren. Wie betalen de prijs daarvoor? Juist, u en ik. Overigens, het is hetzelfde laken een pak als sponsoren tv-uitzendingen mogelijk maken. U kent die zin wel: ‘Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door …’ Ook dat geld wordt door de eindafnemer, de klant dus, opgebracht.

Voor wie supporter is van een voetbalclub en het leuk vindt om in het stadion de verrichtingen te kunnen meemaken, bestaat de mogelijkheid om een seizoenkaart te nemen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: je maakt met eigen ogen in de ambiance van de voetbaltempel de belevenissen mee. Ik koop geen seizoenkaart maar u misschien wel. Het benodigde geld wordt in dat geval van uw bankrekening afgeschreven.

De conclusie: betalen, betalen, betalen, betalen. Is betaald voetbal dat waard?

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht