Ajax

dinsdag 7 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Ajax

Voor de derde keer achter elkaar werd Ajax landskampioen. Zover ik daar kijk op heb en iets zinnigs over mag zeggen, vind ik het royaal verdiend. ‘Het meest constant’ heet het in voetbaljargon. Coach Frank de Boer laat weten dat hij nu ook een hogere prestatie in de Champions League ambieert. Dit klinkt een beetje onwaarachtig waar Nederlandse clubs op Europees niveau al langere tijd niet meedoen. Maar dat is wel anders geweest.

Feyenoord beet het spits af in 1970. Nooit eerder won een Nederlandse club de Europacup 1. Zo heette de titel toen nog. Feyenoord, destijds onder leiding van coach Ernst Happel, won van Celtic met 2-1. De Zweed Ove Kindvall maakte het winnende doelpunt. Het jaar daarvoor stond Ajax al wel in de finale, maar werd stevig afgedroogd door AC Milan. Daarna, begin zeventiger jaren, was Ajax amper uit het veld te slaan. Drie keer won het de Europacup voor landskampioenen. Eén keer onder het regime van Rinus Michels. De twee jaren daarna zette Ajax haar hegemonie voort onder leiding van Stefan Kovac.

Pas in 1995 keerde Ajax terug op dit hoogste niveau. Het won met 1-0 van AC Milan. Het jaar daarna kwam de selectie van Luis van Gaal opnieuw in de finale, maar toen verloor het…na strafschoppen. Acht jaar daarvoor schreef PSV voor het eerst geschiedenis tegen Benfica. Het won na strafschoppen.

Nederland is maar een prutlandje maar blaast sportief internationaal wel haar toontje mee. Tijden veranderen. Wie had gedacht dat Barcelona met het dit jaar getoonde gemak opgerold zou worden door Bayern München? Ajax weer op het hoogste plan…het kan misschien wel weer. De bal is rond.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht