Aardbeien

maandag 13 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Aardbeien

Aardbeien zijn er altijd. Komen ze niet uit Nederland, dan wel uit zonniger oorden in Zuid Europa. Of uit de kassen. Zaterdag stonden ze daar weer in de kraam van de marktkoopman waar ik trouw mijn groenten en fruit koop. Ik kan bij het zien van deze vrucht nooit onderdrukken hoe het lang geleden mijn ouders, broers en zussen en mij verging in de tijd dat de aardbeien rijpten. Als de zomervakanties begonnen, belandden we linea recta op de akkers waar de struiken stonden. Lange rijen waar je met een kistje doorheen kroop. Een vol kistje was vier kilo. Daar kregen we tachtig cent voor. Een gemiddelde van twee kistjes per uur was haalbaar. Het weer vormde nooit een beletsel. Als het pijpenstelen regende, dan droegen we regenkleding en laarzen en kropen door het slijk. Als de zon hoog aan de hemel stond en de mussen van het dak vielen, werkten we door. Aardbeien groeiden dan zienderogen en moesten er dringend af. Als compensatie kregen we wel eens een ijsje.

Nostalgische betekenis heeft dit niet, want ik verlang zeker niet terug naar die tijd. Maar het zijn wel sterke herinneringen. Aan hoe we een eigen zakcent verdienden, aan wat we daarvoor wilden kopen, het vereiste doorzettingsvermogen om weer en wind te trotseren, de lange werkdagen (van 8 tot 12, van 13 tot 17 en van 18.30 tot 21 uur). Aan de tuinder die, zelfs op hoge leeftijd, niet door zijn knieën ging, aan de portable radiootjes die we bij ons hadden om de tour de france te volgen. Krachtige herinneringen waarover we in familieverband de gedachten nog wel eens wisselen.

Ik weet niet goed meer hoe ze smaken. We aten aardbeien op brood en in de yoghurt of vla. Ik keek een paar jaar geleden nogal op van een recept voor een nagerecht waarin over aardbeien rijkelijk peper werd gestrooid. Verrassend, maar het smaakte heerlijk!

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht