Band

donderdag 23 mei 2013 | In Vandaag Reacties uitgeschakeld voor Band

Staatssecretaris F. Teeven is overstag gegaan. Eerst was hij faliekant tegen, maar nu zal het er ook in Nederland van komen: de enkelbandstraf. Technisch kan deze methode – blijkens ervaringen in andere landen – door de beugel, maar de meningen over het plan zijn divers.

In de publieke opinie overheerst de opvatting dat een opgelegde straf in de gevangenis hoort te worden uitgezeten en nergens anders. Het liefst met alleen water en brood. Dat steekt schril af bij het beeld dat de gevangene ontspannen thuis zit, bij de tv, natje en droogje binnen handbereik.

Anderen, zoals de Raad voor de Rechtspraak, vinden dat het niet eens de competentie van de overheid is om over de straf te beslissen. De rechter gaat over de strafmaat en hij zal moeten meewegen dat elektronische detentie lichter weegt dan gevangenisstraf. Maar Justitie heeft daar wat op gevonden. Bij een langere strafduur moet de gedetineerde eerst in de gevangenis en mag hij, bij goed gedrag, het laatste stuk thuis uitzitten. Daarenboven wordt elk geval apart bekeken. Ja ja; Justitie is, net als de staatssecretaris van zorg, dol op maatwerk!

De aanleiding tot het gesprek hierover is banaal: het gaat om geld. Ook het ministerie van Justitie moet bezuinigen. Thuisstraf blijkt veel goedkoper dan opsluiting achter de tralies. Preventief is de maatregel dat gevangenisbewakers zich kunnen laten omscholen tot buurtbeheerders. Voor als straks het hele gevangeniswezen in de huiselijke sfeer is ondergebracht.

Om aan de bezwaren tegemoet te komen, stel ik voor een gradatie aan te brengen. De lichtste vorm is een enkelband, die makkelijk te verstoppen is. De zwaarste vorm is een brede halsband van fluorescerende stof.

Vandaag

21-augustus-2013

Onderdanen

Graag of niet maar onderdanen zijn we allemaal. In eerste instantie doet het woord denken aan totalitaire regimes waar de staat of de vorst de…                      Lees verder Overzicht